18/03/20

Гурток народної творчості


Тема. Ліплення із солоного тіста
1.      Ознайомитись з темою.
2.      Приготувати  порцію солоного тіста за рецептурою для ліплення.
3.      Виготовити птаха (жайворонка та ін.). Просушити.
4.      Розфарбувати.


       І. Здавна відомі пластичні властивості солоного тіста. Наші прабабусі ліпили з нього фігурки різних птахів і тварин, так званих «жайворонків», з якими зустрічали весну, бублики, пряникові «козуля», якими обдаровували своїх друзів та родичів під Новий рік і на Різдво, до дня народження в знак любові і поваги. Вироби з тіста використовувалися як дитячі іграшки.
       Але перш ніж перетворитися в дитячі іграшки, фігурки з тіста мали обрядове значення. Здавна відомі обряди, пов'язані з зерном і хлібом, традиційні для народів Росії, України, Білорусі, Польщі, Болгарії, Чехії. У відповідності з цими обрядами навесні, перед прильотом птахів, випікалися фігурні вироби з тіста, найчастіше мають вигляд стилізованої птиці. Фігурки називали «жайворонками».
       На Україні такі вироби з тіста виготовлялися не лише для весняних обрядів, але і для зимових свят, а також весіль. Фігурки дарували разом з побажаннями здоров'я, благополуччя, багатства і удачі.
       Мистецтво виготовлення виробів з тіста не померло і сьогодні, а сувеніри, зроблені своїми руками, користуються великим попитом. Це чудовий подарунок до будь-якого торжества і свята. Ліпленням з задоволенням займаються і діти і дорослі.
З солоного тіста можна виготовити прості фігурки і вироби, наприклад листочки, грибочки, яблучка, і досить складні варіанти - дерева, фігурки тварин і людей, а також різні багатопланові композиції.
       Відмінною особливістю при роботі з цим матеріалом є те, що в процесі роботи не потрібно ніяких спеціальних інструментів і пристосувань. Найкраще ліпити руками або використовувати примітивні інструменти, які завжди під рукою. Необхідно відзначити, що вироби з солоного тіста досить важкі (щільні), що не дозволяє створювати композиції великих розмірів. Тому об'ємні композиції і панно не повинні бути дуже великими.
      
       ІІ. Рецептів приготування солоного тіста багато. Тісто може бути крутим або м'яким в залежності від кількості води та борошна. Якщо під час вимішування тісто кришиться, додайте трохи води, якщо ж воно прилипає до рук, треба додати борошна. Врахуйте, що один і той же обсяг різних продуктів важить по-різному:
  • 1 чашка борошна важить близько 100 г
  • 1 чашка солі важить близько 200 г

Рецепт:
Борошно пшеничне - 2 склянки
Сіль «Екстра» - 1 склянка
Вода-3/4 склянки
       Щоб солоне тісто не рвалося і не кришилося під час ліплення, його потрібно добре вимішувати і розминати, поки воно не стане еластичним.
       В широку миску насипте сіль, додайте воду, потім борошно. Все добре перемішайте. Чи добре перемішайте сіль і борошно, поступово додаючи холодну воду до отримання однорідної маси. Приготоване тісто не повинно прилипати до рук або кришитися. Тісто повинне вийти еластичним і досить крутим. Покладіть його в яку-небудь ємність або в поліетиленовий пакет, щоб воно не висихало.

       ІІІ. Техніка виконання жайворонка
        Варіант 1
Відрізаємо невеликий шматочок тіста, з нього робимо середньої довжини «ковбаску» і зав’язуємо її у вузлик. Один кінчик буде головка, інший – хвостик.
   

Головку витягуємо як на фото і формуємо дзьобик. Хвостик розплющуємо і робимо кілька надрізів «пір’їнок».
Родзинки розрізаємо  на 4 частини і 2 шматочки вставляємо в головку пташки на місце вічка.
       Варіант 2
Знову-таки , відрізаємо шматочок тіста і формуємо «ковбаску» . Але в цей раз вузли не в’яжемо, а одну сторону розплющуємо, а з другої витягуємо «дзьоб».
                    

Робимо на хвості один глибокий розріз і кілька дрібних « пір’їнок . Нижня «крило» загинаємо вгору як на фото і вставляємо «око» з родзинок.


                       
      Варіант 3
Знову формуємо «ковбаску» , але в цей раз робимо петельку як на фото.
                        
   
З петельки формуємо голівку і дзьобик. Вставляємо ізюмки-оченята. Кінчики розрізаємо, як і в попередніх випадках на «пір’ячко». Просушуємо.
      
       Варіант 4
Тепер формуємо дві «ковбаски» і кладем їх навхрест як на фото.
                 

                                  

Верхня «ковбаска» розплющується по краях і формуються крила. Нижня «ковбаска» з одного боку розплющується в хвіст, з іншого боку – формується голова. Трохи витягуємо і створюємо ключик. Вставляємо очі.
Надрізаємо крила і хвіст, створюючи пір’ячко. Просушуємо.
ІV. Фарбуємо наших жайворонків в жовто коричневі кольори. Використовуємо гуашеву чи акрилову фарбу. Даємо виробам просохнути. Лакуємо  жайворонків, надаючи їм глянцевого блиску.

P.S. Виконані самостійно завдання (ескізи, елементи виробів, готові вироби)  сфотографувати та скинути на електронну скриньку oleynikinter@gmail.com

Немає коментарів:

Дописати коментар