22/01/21

Трудове навчання 5-А, 5-Б класи, (група дівчат)

 21.12.2020 – 23.12.2020                                                        

Тема уроку. Виготовлення новорічних сніжинок-витинанок та об'ємних сніжинок  з паперу за  схемами

І. Всупне слово вчителя

       Привіт, мої дорогі учні! Всіх вас вітаю з наступаючим Новим 2021 роком! З наближенням свята у багатьох вже піднесений настрій. Починаються приємні турботи з вибору ялинки, подарунків, нарядів і страв для свята. Сьогодні пропоную почати робити сніжинки з паперу, щоб до свята прикрасити ними будинок. Для вас я зібрала багато готових схем і шаблонів для вирізання. Деякі зовсім прості для ваших умілих ручок. А більш складні роздрукувати і вирізати допоможуть дорослі. Нещодавно ми своїми руками виготовляли новорічні вироби. А який же Новий рік без милих і затишних, паперових сніжинок і сніжинок-витинанок? Але давайте пигадаємо, що ж таке витинанка?

ІІ. Рефлексія та мотивація навчальної діяльності

       Витинанки – це слов’янський вид народного декоративного мистецтва, різьблені візерунки з паперу, які використовують для прикрашання інтер’єру. Перші паперові фігурки почали виготовляти ще в 2 столітті до нашої ери в Китаї. Оскільки в ті часи папір коштував дуже дорого, вирізати різні візерунки з нього могли тільки люди високого статусу. Сьогодні без красивих різьблених витинанок не обходиться жодне свято. Перед Новим роком ними прикрашають вікна квартир, будинків, офісів, дитячих садків і шкіл. Їх клеють на картон і роблять новорічні листівки та аплікації. Давайте ж і ми зануримося в світ паперової творчості і зробимо чарівні витинанки на Новий рік 2021. Шаблони і трафарети ви зможете скачати і роздрукувати самостійно або ж вирізати за поданими схемами, а потім прикрасити кімнату або все помешкання.

   Приклади сніжинок-витинанок   

Приклад об'ємної сніжинки 
 

ІІІ. Викладання навчального матеріалу.

Техніка виконання сніжинок-витинанок  за схемами з паперу

       Не випадково сніжинка один із головних новорічних та різдвяних символів. Прикрашені ними вікна приковують погляди перехожих. В хаті з ними стає затишніше. І відчувається наближення Різдва. Для виготовлення цих прикрас не варто використовувати занадто щільний папір. Тому що її важко складати в декілька шарів.

       Якщо хочете отримати гарну сніжинку-витинанку з тонкими променями, то лист треба скласти в 6-8 разів. Найчастіше сніжинки вирізують на шість або вісім променів. Отримати більше променів набагато складніше. Оскільки вирізати буде практично неможливо.

     Для першого варіанту відмінно підійде папір формату А4. Спочатку йому необхідно надати форму квадрата, як на фото, а потім скласти ще кілька разів. Чим більшу кількість разів згорнути аркуш, тим складніше і оригінальніше буде результат.

       Квадрат зігнути навпіл, щоб вийшов трикутник. Потім від вершини до основи подумки або олівцем провести лінію. І зігнути обидва кута назустріч один одному. Утворився конус з пелюстками. Якщо обрізати їх півколом, то буде готова заготовка для сніжинки.

       Тепер за допомогою циркуля намалюємо на аркуші паперу коло. Потім акуратно виріжемо його. Якщо циркуля під рукою немає, замінити його зможе тарілка. Далі складаємо коло навпіл кілька разів поспіль. І ножицями надаємо сніжинці потрібну форму. Це схема вирізання з круглої заготовки.

       Дуже красиво виходить, якщо прямокутний листок скласти гармошкою. Потім вирізати лінії і візерунки за бажанням. Розгорнути фігуру і з’єднати степлером або склеїти. По рівному краю прокласти стежки ниткою, а потім стягнути. Вийде фігурна об’ємна сніжинка.

       Незвичайні і ніжні сніжинки виходять з ажурних серветок. Такі серветки використовують для тортів. Продаються вони в кондитерських магазинах різних кольорів і розмірів. З-за тоненьких коронних країв така сніжинка дуже нагадує справжню. Вона відмінно буде виглядати, як новорічний декор на столі. Для її виготовлення знадобиться:

·         одна або кілька ажурних серветок;

·         ножиці;

·         клей.

      Для початку серветку необхідно розрізати на 4 частини. Потім краю кожної частини окремо скласти до центру. Повинен вийти ромб, у якого нижня частина гладка, а верхня ажурна. Накладаючи краю кожного ромба один на одного, треба склеїти сніжинку. Ця сніжинка буде виглядати однаково красиво, якщо ажурний край розкласти, як всередині, так і зовні.

      Оформляють заготовки олівцем, перемальовуючи схему або вигадуючи свою. Потім по намічених лініях вирізають сніжинку. У важких місцях можна використовувати тонкі манікюрні ножиці.

ІV. Техніка виконання об’ємних сніжинок  з паперу за схемами

         Взимку, в холодні й сірі дні, хочеться більше часу проводити в теплі і затишку. Добре б спрямувати свою енергію в творче русло. Пропоную виготовити яскраві об’ємні сніжинки. Для цього знадобиться:

·         білий або кольоровий папір

·         клейовий пістолет або пензлик і клей

·         олівець

·         лінійка

·         ножиці або канцелярський ніж

             Принцип їх виготовлення один. Квадратний листок складається по діагоналі. Потім треба накреслити олівцем лінії надрізів. І чим більше ви їх зробите, тим об’ємнішим вийде виріб.

 

1. Як видно на цій схемі ми взяли шість білих листочків.
2. Склали трикутники і зробили по три надрізи і розгорнули. Потім склеїли протилежні кінці внутрішнього розрізу.
3. Потім розгортаємо і склеюємо наступні два кінця з іншого боку заготовки.
4. Повертаємо і з’єднуємо, що залишилися, самі великі частини. Вийшло шість однакових пелюсток.
5. Залишилося зібрати їх в одну велику гарну сніжинку. Якщо
прикласти максимум зусиль, то можна зробити ось таку красуню пишну. Для неї доведеться зробити дещо більше розрізів і склеювань або ж використовувати різнокольоровий папір.

V. Творче завдання для творчих учнів

       Якщо вам цікаво виготовити креативні сніжинки великих розмірів, то пропоную  ось такі з веселими мордочками, шапочками та шарфами. Їх можна розфарбувати, а потім прикріпити до них стрічку або ялинковий дощик.



Корисні поради при вирізання сніжинок (з дотриманням правил безпечної праці):

·         для вирізання важких місць найкраще підійде канцелярський ніж;

·         справжніми сніжинками вважаються шестикутні, але для спрощення підійде восьмикутна і навіть чотирикутна;

·         для того, щоб сніжинка в кінцевому рахунку вийшла гладкою і без зайвих згинів, за нею слід пройтися теплою праскою;

·         при вирізуванні сніжинки слід залишати, як можна менше паперу. Так сніжинка вийде з витонченими лініями і буде виглядати більш красиво.   

        Є ще один об’ємний варіант прикрас. Робляться вони з нарізаних паперових смужок. Всі етапи вироби показано на цьому фото. Три розміру смужок паперу і клей. Більше нічого не потрібно. А в серединку готового виробу приклеємо пайєтку або бусинку.

VІ. Підведення підсумків

Запитання:

1.     Чи сподобалось вам вирізати сніжинки-витинанки, об'ємні сніжинки?

2.      Що викликало труднощі в роботі?

3.     Чи отримали ви задоволення від виконання творчого завдання?

4.     Як ви прикрасите своє помешкання сніжинками? Поділіться ідеями.


Немає коментарів:

Дописати коментар