22/01/21

Трудове навчання 8-Б клас (І група)

 14.12.2020 - 18.12.2020

Тема уроку. Техніка «кінусайга». Матеріали та інструменти для роботи. Правила нанесення малюнка. Технологія виготовлення виробу в техніці кінусайга.

План роботи.

1.    Історія мистецтва кінусайга.

2.  Печворк без голки як самостійний вид рукоділля.

3.     Інструменти і матеріали, які необхідні для роботи в техніці печворк без голки. 

4.    Основні принципи роботи в техніці.

5.        Практичн робота. Виготовлення виробу у техніці кінусайга (панно). Розробка ескізу виробу. Добір матеріалів та інструментів. Вправи на перенесення малюнка на пінопласт та прорізання по контуру. Вправи на заправлення клаптиків у прорізи стекою. Виготовлення виробу у технологічній послідовності. Оздоблення виробу. Контроль якості виробу

                                      Історія мистецтва кінусайга

    Такий вид рукоділля як печворк (клаптикове шиття) відомий багатьом рукодільницям. А ось про кінусайгу (створення картин з шовкових клаптиків) багато-хто лише чув. Ця техніка прийшла до нас зі Сходу.  Її творцем є японка  Маено Такаші (Maeno Takashi)викладач університету,  яка вперше використала цей вид мистецтва в 1987році.  Роботи  Такаші порівнюють з картинами видатного японського художника Ардо Хиросіге.

      Вишивання шовком, темарі,  канзаші, сашико – всі ці японські техніки рукоділля вражають своєю яскравістю, оригінальністю, неповторністю. Не є виключенням і кінусайга, особливістю якої є те, що, використовуючи нескладні прийоми роботи, можна втілити безліч цікавих творчих ідей.

        Техніка кінусайга  схожа  одночасно на декілька добре відомих нам  видів рукоділля:  клаптикове шиття, батик, розпис, аплікацію, мозаїку. Цей вид декоративного мистецтва  виник, так би мовити, на ґрунті японської економності. Адже національне жіноче кімоно шилося з найдорожчої тканини – шовку. Після того, як воно зношувалося, йому намагалися дати «друге життя» , тому перекроювали на більш дрібні вироби для побуту, а з решти невеликих обрізків, які економні японські господині ніколи не викидали, «писали» картини, якими прикрашали житло.

     Робота над картиною в техніці кінусайга розпочиналася з того , що на  дерев’яну дощечку-основу  переносили будь-який завчасно намальований на папері ескіз. По контуру майбутньої картини робили прорізи глибиною  приблизно 0,2 – 0,5 см., а після цього на елементи малюнка накладали різнокольорові  шовкові клаптики тканини, краї  яких заправляли в прорізані канавки. Завдяки скурпульозному підбору відтінків шовку, великій кількості дрібних деталей, картини виходили надзвичайно красивими, об’ємними,  схожими на мальовниче полотно. 

      Робота в техніці кінусайга кропітка, вона потребує багато часу, зусиль, терпіння, наполегливості, тому майстрів цього виду рукоділля небагато.

   Печворк без голки як самостійний вид рукоділля

     Ставши популярним у Європі, мистецтво кінусайга  змінило свою назву на термін «печворк без голки». Незважаючи на те, що ця техніка виникла досить недавно, вона вже має своїх прихильників і навіть встигла отримати професійну назву -  «метод інкрустації з клаптиків шиття».

     Печворк без голки як вид рукоділля дуже схожий на японську кінусайгу, проте має і свої відмінні особливості:

-         крім традиційного шовку, для створення виробів використовують  також й інші тканини, такі як льон, фліс, оксамит, бавовну, велюр, сатин, ситець, які дозволяють зробити речі фактурними і об’ємними ;

-         щоб зробити виготовлені в цій техніці вироби  більш цікавими і оригінальними, їх прикрашають стрічками, мереживом, тасьмою, намистинами, ґудзиками, блискітками, декоративними шнурами;

-         техніку печворк без голки використовують не лише для створення настінних панно і картин, за її допомогою  декорують шкатулки, коробочки, обкладинки альбомів, блокнотів і книг. Дуже широке поширення набула ця техніка в області виготовлення сувенірних виробів, пасхальних яєць, ялинкових іграшок, валентинок. А ще печворк без голки використовується для декорування абажурів і навіть меблів.

-         як основу для майбутнього виробу використовують не лише дерев’яну дощечку, а й, найчастіше, заготовки пінопласту, пінополістеролу або пінопластові форми.

Інструменти і матеріали, які необхідні для роботи в техніці печворк без голки

      Для виготовлення картин, панно, кришок для коробок, палітурок блокнотів та книг використовується листовий  пінопласт або пінополістерол товщиною 1-3 см. Для  новорічних іграшок, великоднього декору, валентинок – спеціальні пінопластові фігурки, які можна придбати в спеціалізованих магазинах для рукоділля. Власне, пінопластова заготовка  і  є основою для роботи в цій техніці. На неї переносять ескіз малюнка, на ній робляться контурні прорізи, і на неї накладаються різнокольорові клаптики тканини.

     Тканина для роботи в техніці печворк без голки використовується різноманітної фактури, кольору та розміру. Чим більше клаптиків вдасться зібрати, тим оригінальнішим і яскравішим вийде майбутній виріб. Для роботи також знадобляться стрічки, тасьма, мереживо,  а також різноманітні декоративні шнури, намистини, ґудзики, стрази, тощо.

Щоб виготовити виріб в техніці печворк без голки, необхідно підготувати  такі інструменти:

-        пінопласт (для роботи краще використовувати  пінополістирол, тому що він значно щільніший за звичайний пінопласт);

-         гострі ножиці, якими  розрізають та обрізають тканину;

-     клей, яким тканина буде приклеюватися до поверхні пінопласту (клей-олівець, ПВА, «Дракон» або «Титан»);

-       маркер для нанесення малюнка або завчасно роздрукований ескіз;

-       канцелярський ніж для вирізання контурів малюнка;

-   стек або будь-який інший схожий інструмент  для заправління країв тканини в прорізах;

-       клаптики  тканини  різних відтінків, фактури, щільності.

                  Основні принципи роботи в техніці

     Підготувавши матеріали та інструменти, можна розпочинати процес  виготовлення виробу в техніці печворк без голки.  Для виготовлення плоских картин і  об'ємних сувенірів ми використовуємо одну і туж техніку виконання.

Крок 1                                                                                                     

     Визначаємося з ідеєю майбутнього виробу. Для цього роздруковуємо

готовий ескіз з Інтернет-ресурсу або  малюємо його самостійно. За допомогою копіювального паперу переносимо малюнок на пінопластову основу. Можна також закріпити готовий ескіз на пінопласті за допомогою шпильок  або паперової  клейкої стрічки.

     Акуратно за допомогою канцелярського ножа по контурах  ескіза робимо прорізи глибиною 3-5 мм. Основа для виробу готова. 

Крок 2

     Розрізаємо паперовий ескіз (або другий його екземпляр)  на деталі. Кожен клаптик паперу накладаємо  на тканину, згідно обраних кольорів, обводимо маркером і вирізаємо, залишаючи припуски 2-3 мм по всьому контуру.

Крок 3

     Беремо  один клаптик тканини і прикладаємо його до попередньо змащеної тонким шаром клею  потрібної ділянки на пінопласті.  Припуски тканини обережно заправляємо у вирізаний контур за допомогою стека або великої голки. Повторюємо  цю операцію з усіма деталями виробу.

     Щоб зробити малюнок  об’ємним, можна скористатися  тонким синтепоном або звичайними ватними дисками. Їх  необхідно підкласти під ті елементи, які потрібно виділити (наприклад, листки та стовбур дерева).

Крок 4

     Якщо у техніці печворк без голки виготовляється картина чи панно, для цих виробів потрібно зробити рамку.

     1-й спосіб.

          Вирізаємо шматок тканини, розміри якої  з кожного боку  на п`ять сантиметрів більші розмірів самої картини. Потім на зворотній бік тканини кладемо картину лицьовою стороною догори. По краю картини робимо прорізи кордону рамки і, загортаючи вільні краї тканини на картину, заправляють їх у змащені клеєм прорізи.

     2-й спосіб.

     На задній стороні картини креслимо рамку шириною 5 см. З’єднуємо кути рамки з кутами картини.  За допомогою канцелярського ножа по накреслених контурах  робимо надрізи глибиною 0,5 см. З’єднуємо кути рамки з кутами картини на лицевій стороні і також робимо надрізи.

     Вирізаємо смужку тканини, ширина і довжина якої визначаються за формулами:

ширина = ширина рамки + товщина картини + 5см;

довжина = ( висота картини +ширина картини) х 2 + 2 см.

     Приклеюємо  тканину до бокових  сторін картини і заправляємо її в надрізи з двох сторін виробу. Робимо це у напрямку від середини до кутів. Після цього заправляємо тканину в надрізи, які з’єднують кути рамки і картини.

     Надрізаємо кут картини, біля якого знаходяться краї смужки тканини і заправляємо її у зроблений надріз.


Практична робота. Виготовлення виробу у техніці кінусайга (панно). Розробка ескізу виробу. Добір матеріалів та інструментів. Вправи на перенесення малюнка на пінопласт та прорізання по контуру. Вправи на заправлення клаптиків у прорізи стекою. Виготовлення виробу у технологічній послідовності. Оздоблення виробу. Контроль якості виробу.

                   Панно  «Перше побачення»

Мета: знайомство з технікою печворк без голки; передача досвіду у виготовлені картини з клаптиків тканини.

Завдання: розвивати інтерес до техніки печворк без голки; навчити прийомам роботи, які необхідні для виготовлення виробу; формувати навики роботи з інструментами; виховувати любов до видів ручної творчості та повагу до мистецтв різних народів.

Матеріали та інструменти

1.Пінополістерол, товщина якого 3 см.

2. Клаптики тканини.

3. Клей ПВА, «Титан» або «Дракон».

4. Ножиці, велика голка, лінійка, канцелярський ніж, маркер.

5. Роздрукований на принтері ескіз картини.

6. Паперова клейка стрічка.

Виготовлення панно

Крок 1. Роздрукований на принтері ескіз картини закріпіть на пінополістеро-ловій основі за допомогою паперової клейкої стрічки. 

Крок 2. Використовуючи канцелярський ніж, зробіть прорізи по контурах ескіза глибиною 0,5 см.


Крок 3 . Нанесіть тонким шаром на одну з деталей майбутньої картини клей, прикладіть на цю ділянку клаптик тканини необхідного кольору.  


За допомогою великої голки затягніть тканину у зроблені прорізи.


Зайву тканину відріжте ножицями і заховайте її краї у пінополістерол  за допомогою голки.

     

         Аналогічно заповнюємо тканиною всю картину.


            Виготовлення рамки панно

Крок 1. З’єднуємо кути рамки з кутами картини і робимо прорізи. Надрізаємо один з бокових кутів, як показано на фото ( глибина 0,5см.). Саме від нього будемо починати закріплювати тканину для рамки.


Крок 2.  На задньому боці картини креслимо рамку шириною 5 см. З’єднуємо кути рамки з кутами картини.  За допомогою канцелярського ножа по накреслених контурах  робимо прорізи.

Крок 3. Вирізаємо смужку тканини, приклеюємо її до бокових  сторін картинизаправляємо в прорізи. Робимо це у напрямку від середини до кутів. 

Крок 4. Заправляємо тканину в прорізи, які з’єднують кути рамки і панно. 

       Крок 5.  Краї смужки тканини заправляємо  у  боковий надріз.

Крок 6. Перевіряємо якість виконаної роботи. Рамку можна оздобити за бажанням дрібним декором.









Немає коментарів:

Дописати коментар