27/04/20

Трудове навчання 10 клас (дівчата)


29.04.2020-30.04.2020
Тема уроку. «Технології вибору одягу і взуття та догляду за ними»
Практична робота. Добір засобів догляду за одягом

1. Як правильно визначити свій розмір одягу?
2. Чи звертаєте ви увагу на інформацію, розміщену на етикетках, ярликах одягу?
3. Які засоби догляду за одягом та взуттям ви знаєте?
4. Яких санітарно-гігієнічних вимог, слід дотримуватися під час примірювання одягу?
 Види підліткового та юнацького одягу
Існують різні класифікації одягу, і один з основних — це поділ за віковим критерієм.
Дітей підліткової і юнацької груп часто називають тінейджерами. Їхній одяг значно відрізняється від решти дитячого одягу. У ньому часто простежуються певні елементи моди для дорослих.
Підлітковий одяг є способом самовираження. Він відрізняється різноманіттям стилів і напрямків: хіпі, готи, рейвери, фентезі та багато інших.
Вважають, що підлітковий гардероб — це базовий набір найпростіших предметів одягу: джинси, футболки або топи, спідниці й декілька суконь для певних урочистих випадків (мал.1).
Мал. 1. Підлітковий одяг
Складність вибору одягу пов’язана з особливостями фігури підлітка, що формується: дитячий крій уже не годиться, а одяг для дорослих висить мішком.
Саме тому виробники дитячого одягу виділили окрему лінію моди: одяг для підлітків. Вони випускають колекції одягу сучасних напрямків і стилів, а також класичного крою.
Актуальними видами одягу є плащі, сукні та пальто А-силуету, стьобані куртки, укорочені дублянки, пуховики і шуби-безрукавки.
До незамінних предметів гардероба підлітків також можна віднести різні фасони джинсів, брюки й легінси, укорочені брюки з манжетами й легінси з яскравими принтами або оригінальним декором.
Розміри одягу, їх визначення
Державними стандартами України прийнято, що розмір одягу визначається міркою півобхвату грудей, яка визначається за міркою обхвата грудей. Для зняття цієї мірки необхідно, щоб сантиметрова стрічка проходила горизонтально, а спереду через виступаючі точки грудей (мал. 2). Для отримання значення півобхвату знята мірка ділиться на два.
Мал. 2. Зняття мірки обхвату грудей
 Порада! Проводьте виміри в нижній білизні. Стояти потрібно у своїй звичайній поставі.


Для визначення розміру деяких видів одягу варто виміряти ще такі параметри: обхват талії та обхват стегон. Можливо, брюки або спідниця матимуть розмір, що відрізняється від розміру блузки або жакета. У таблиці 24 наведені значення мірок, за якими визначається розмір одягу.
Таблиця 1. Визначення розміру жіночого одягу
Мірка
Розмір
40
42
44
46
48
50
52
54
56
58
60
Обхват грудей
80
84
88
92
96
100
104
110
116
122
128
Обхват талії
62
66
70
74
78
82
86
92
98
104
110
Обхват стегон
86
90
94
98
102
106
110
116
122
128
134
У деяких країнах прийняті інші позначення розміру одягу. У таблиці 25 наведена система відповідності розмірів різних країн світу.
Таблиця 2. Відповідність розмірів жіночого одягу
Україна
40
42
44
46
48
50
52
54
56
58
США
6
8
10
12
14
16
18
20
22
24
Міжнародний
XS
XS
S
M
M
L
XL
XL
XXL
3XL
Європа
34
36
38
40
42
44
46
48
50
52
 Джинси та брюки, різниця між ними. Особливості вибору джинсів та їх примірювання
Джинси є одним з найуніверсальніших предметів гардеробу сучасної людини. Вони посідають гідне місце як в жіночому і чоловічому, так і в дитячому гардеробі. Сьогодні на прилавках магазинів можна побачити джинси найрізноманітніших фасонів і кольорів (мал. 3).
Мал. 3. Асортимент фасонів джинсів
 Джинси — це одяг, виготовлений із щільної бавовняної тканини різних кольорів. На джинсах завжди є заклепки, кишені, етикетка, за допомогою якої можна визначити, до якого стилю вони належать і хто є їх виробником.
Брюки можуть бути зшиті з будь-якої тканини, окрім джинсової. Штани не мають заклепок, зовнішніх етикеток.
Основна відмінність між джинсами і брюками — джинси належать до спортивного стилю одягу, а брюки — до класичного (мал. 4).
Мал. 4. Джинси та брюки
Правильно вибрані джинси мають відповідати типу фігури й статурі, підкреслювати переваги і не виділяли недоліки фігури.
Головні параметри джинсів, на які слід звернути увагу:
• розмір;
• об’єм у стегнах;
• довжина;
• колір;
• тип матеріалу.
Вибір джинсів має відбуватися не тільки за модою, але й ґрунтуватись на параметрах власної фігури.
Крім урахування особливостей фігури при виборі джинсів необхідно брати до уваги стиль, якого ви зазвичай дотримуєтеся в одязі, адже різні фасони джинсів далеко не з будь-яким одягом будуть виглядати гармонійно. Так, наприклад, прямі джинси являють собою «класику жанру», вони легко можуть замінити за необхідності класичні брюки.
Джинси прямого крою, особливо однотонні, можна сміливо поєднувати з блузкою або водолазкою, які на вечір можна замінити модною тунікою або облягаючим топом. При виборі джинсів такого крою слід звертати увагу на їх посадку.
Низька й середня посадка (яка здебільшого властива чоловічим моделям джинсів) підходять власницям модельної фігури, а дівчатам невеликого зросту краще вибрати джинси з високою посадкою.

Корисна порада! Не вибирайте джинси строго за розміром, оскільки джинсова тканина має властивість трохи розтягуватися при носінні. Тому краще купувати джинси «у притик».
Щоб не помилитися з розміром, при покупці слід знати позначення основних параметрів джинсів. Основними параметрами будь-яких джинсів є:
• об’єм талії — позначається «W», вимірюється в дюймах;
• довжина — позначається «L», вимірюється в дюймах (використовуються тільки парні числа).
Зазвичай на ярличку джинсів можна побачити обидва параметри, що визначають розмір. Однак деякі виробники при позначенні розміру обмежуються тільки одним числом (розмір талії), взявши за замовчуванням довжину для середнього зросту (табл.3). Також трапляються позначення розміру у вигляді літер XS, S тощо.
Таблиця 3. Відповідність розміру одягу та джинсів
Український розмір
40
42
42-44
44
44-46
46
48
48-50
50-52
52-54
Позначення на джинсах
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
Технологія догляду за одягом. Засоби догляду. Добір засобів догляду за одягом
Одна з найважливіших умов догляду за одягом — правильне зберігання. Одяг перед сезонним зберіганням потрібно довести до ладу: провітрити, випрати або почистити, добре просушити і покласти або повісити в шафу.
Одяг слід вішати на спеціальні плічки із закругленими боками, оскільки підвішений на гачки одяг деформується і жмакається (мал.5). Трикотажний одяг (кофти, светри), навпаки, не вішають на плічки, щоб він не витягнувся. Такий одяг акуратно складають і зберігають у поліетиленових пакетах. Зберігати будь-який одяг потрібно в сухих, провітрюваних приміщеннях. Небажано зберігати разом з одягом речовини із сильним специфічним запахом. Краще покласти в шафу саше — ароматичні подушечки, наповнені сумішшю запашних речовин. Не можна вішати мокрий одяг у заповнену шафу та один виріб поверх іншого. Це призведе до псування одягу та скорочення терміну експлуатації.
Мал.5. Догляд за одягом
Як буде виглядати одяг через деякий час, залежить від якості тканини, з якої його виготовлено. Разом із цим важливе значення для подовження «життя» речей має правильний догляд за ними. Купуючи в магазині нову річ, слід звернути увагу на рекомендації з догляду, які зазвичай розміщують на ярликах (мал. 6).

Мал. 6. Позначення символів догляду за виробом на ярликах
Символи догляду за текстильними виробами визначають певні правила обробки, яких слід дотримуватися для правильної експлуатації виробів, а також для запобігання їх передчасного зносу і псування. Усі символи умовно поділяють на рекомендації для прання, прасування, вибілювання та хімчистки.
Умовні позначки на одязі: прання
Умовні позначки на одязі: сушка й віджимання

Умовні позначки на одязі: прасування
Кольорові речі мають властивість линяти при пранні й при цьому фарбувати все, що опинилося поряд. Тому під час прання не можна класти в пральну машину кольорові речі, а білі із чорними. Добирати порошки для прання з урахуванням рекомендацій від виробника. Делікатні тканини варто прати вручну спеціальними рідкими засобами та полоскати з кондиціонером. Білі речі перед пранням краще замочити у вибілювач на кілька годин.
Сучасна промисловість пропонує великий асортимент засобів для прання. Вони здатні видаляти стійкі забруднення, багато з них містять вибілювачі, ароматизуючі та дезінфікуючі компоненти та інші активні складові. Щоб не отримати при пранні небажаного результату, вибирати засоби для прання слід із дотриманням певних критеріїв. Найкраще купувати кілька засобів для прання із різними функціями: перші — видаляють легкі забруднення, другі — для жирних і застарілих плям, треті мають вибілюючі властивості, четверті мають біологічно активні добавки. Майже неможливо знайти універсальний засіб, що виконує всі ці функції. Засоби для прання можна розподілити на такі види:
Людям, які схильні до алергії, необхідно дуже ретельно вибирати засоби для прання. Найкраще підійдуть якісні гіпоалергенні засоби, дитячі порошки, засоби без аромату. Випрану білизну слід ретельно полоскати і сушити в добре провітрюваному приміщенні.
Види взуття. Вибір взуття. Розміри взуття
Уже давно минули ті часи, коли взуття поділялося лише на туфлі, черевики, чоботи, кросівки й босоніжки. Сьогодні з’явилося дуже багато нових видів взуття (мал.7).
Мал. 7. Види взуття
Усе взуття поділяють за різними критеріями на кілька основних груп: дитяче, жіноче та чоловіче; літнє, зимове, демісезонне.
При виборі взуття головним критерієм є його розмір. Щоб визначити розмір взуття, потрібно виміряти довжину стопи ноги. Не підошву взуття, а саме стопу. Для цього слід поставити обидві ноги (у шкарпетках) на аркуш паперу та обвести їх олівцем, який тримати перпендикулярно до аркуша. На отриманому малюнку виміряти відстань між найвіддаленішими точками на кожній нозі та вибрати більше значення (мал. 8). Отриманий результат слід округлити до 5 мм.
Мал. 8. Визначення розміру взуття
Наприклад, якщо в результаті вимірювань отримали 228 мм, то це значення потрібно округлити до 230 — це і буде розмір взуття в метричній системі.
У торгівельній мережі виміряній довжині стопи відповідає певний розмір (табл. 4, 5).
Таблиця 4. Розміри жіночого взуття
Розмір
34
35
36
37
37,5
38
38,5
39
40
41
41,5
42
42,5
Довжина стопи, мм
225
230
235
240
245
250
255
260
265
270
275
280
285
 Таблиця 5. Відповідність розмірів жіночого взуття різних країн
Український розмір
34
34,5
35
35,5
36
36,5
37
37,5
38
38,5
39
Американський розмір
5
5,5
6
6,5
7
7,5
8
8,5
9
95
10
Європейський розмір
35
35,5
36
36,5
37
37,5
38
38,5
39
39,5
40
У сантиметрах
21,5
22
22,5
23
23,5
24
24,5
25
25,5
26
26,5
Купуючи взуття, слід дуже уважно вибирати необхідний розмір, адже в разі невідповідності можуть виникнути проблеми: з одного боку неправильний вибір зашкоджує здоров’ю ніг, і з іншого — це може спричинити деформацію взуття, розрив швів, появу тріщин та складок.
Технологія догляду за взуттям. Добір засобів із догляду за взуттям
Для того щоб взуття довше служило, за ним необхідно правильно й регулярно доглядати. Серед численних засобів догляду за взуттям розрізняють два основні типи: засоби для просочення та змащувальні речовини (мал. 9).
Мал. 9. Засоби догляду за взуттям
Перші випускаються зазвичай у вигляді аерозолей і містять водовідштовхувальні інгредієнти, що захищають взуття від бруду й вологи. Просочувати взуття потрібно перед початком використання, а в сиру погоду — не рідше ніж раз на тиждень.
Змащувальні речовини випускаються переважно у вигляді кремів і містять жири та воски, що живлять, захищають та зберігають шкіру.
Більшість засобів є багатофункціональними: вони водночас і очищують, і захищають від вологи, і живлять, і відновлюють колір.
Чим більше функцій у засобу, тим зручніше. Вибирати засіб потрібно індивідуально для кожної пари взуття.
Для взуття, що використовується щодня, потрібні креми з органічних речовин (жирів, восків). Вони вологостійкі, краще захищають шкіру, надають блиску, відштовхують пил.
Швидкий догляд забезпечать водоемульсійні креми. Вони м’якіші й ними краще обробляти жіноче або модельне взуття. Від вологи такі креми захищають гірше, але надають взуттю чудового вигляду.
Дорогому взуттю із тонкої гладкої шкіри протипоказаний густий крем. Жирний крем забиватиме пори шкіри, і вона втратить свої властивості. Для такого взуття підійде нежирний емульсійний крем або бальзам.
Для замшевого й лакового взуття також є свої засоби. Наприклад, кольорові аерозолі для замші не лише очищують і розпрямляють склеєні ворсинки, а й відновлюють кольори.
Лакове взуття не має потреби в просоченні, проте воно легко ушкоджується. Щоб видалити дрібні подряпини, запобігти появі тріщин, додати блиску та м’якості, використовують спеціальні бальзами й олії.
Правила з догляду за взуттям:

1. Щодня очищайте взуття від пилу і бруду.
2. Просушувати взуття потрібно при кімнатній температурі без використання додаткових джерел тепла.
3. Для збереження форми взуття обов’язково використовуйте внутрішні вставки-каркаси.
4. Взуття не можна прати в пральній машині, сильно терти й викручувати, а також використовувати вибілювач для чищення.
5. Для запобігання розриву швів на взутті та для збереження його форми користуйтеся ложками для взуття, взувайте тільки в розшнурованому вигляді. Не перетягуйте занадто шнурки, щоб не розірвати шкіру й кріплення.
6. Щоб не відірвати підошву, не знімайте взуття, наступаючи на задник.
7. У сиру погоду краще не одягати взуття із замші, велюру, текстилю, з підошвою з натуральної шкіри, адже гарантія від промокання надається тільки на гумове й водовідштовхувальне взуття.
8. У снігову погоду від солей та інших хімікатів, які використовують комунальні служби для очищення, можуть з’явитися плями на взутті — їх слід негайно видалити й вимити взуття.
Захист одягу та взуття від молі
Міль у будинку — це серйозна неприємність. Існує багато різновидів молі, серед яких найбільш поширеною є платтяна міль, яка псує шерстяні речі (мал. 10).
Мал. 10. Платтяна міль
Міль зазвичай не заводиться в одязі, який постійно носять або час від часу просушують на сонці і виносять на відкрите повітря. Найчастіше міль псує ті речі, які ми прибираємо на тривале зберігання.
У боротьбі з міллю є екологічно чисті «помічники»: це сонячне світло, рух, свіже повітря — їх не витримують личинки молі. Тому улюбленим речам, які часто носять, міль не страшна.
Інші екологічно чисті засоби від молі — це речовини з різким запахом, що відлякують метеликів і допомагають позбутися молі. Наші бабусі клали в скрині камфору, шматочки кедрової деревини, тютюн, махорку, листя хмелю, волоського горіха. Непогано діють свіжі апельсинові й мандаринові шкірки.
Чудові засоби для боротьби з міллю — сушена лаванда, герань, материнка, м’ята, гвоздика. Турботливі господарки спеціально шиють мішечки, які наповнюють цими запашними рослинами й поміщають у шухляди, на полиці шаф, плічки під чохли. Крім захисту від молі, одяг насичується приємним запахом.
Санітарно-гігієнічні вимоги під час примірювання одягу, білизни, взуття та догляду за ними
Експлуатація одягу часто залежить від того, як його примірювали під час купівлі. Іноді навіть досвідчені модниці не знають, як потрібно приміряти одяг чи взуття, щоб потім не розчаруватися.
Існує декілька правил примірювання, серед яких:
• прикласти одяг до лиця, щоб визначитися, чи личить вам колір;
• не одягати одяг поверх іншого;
• обов’язково порухатися, присісти, підняти руки тощо;
• якщо примірюєте сукню або спідницю, слід звернути увагу на довжину — навіть 1 см має значення;
• обов’язково оглянути шви на одязі: вони мають бути акуратними, з правильною технологією обробки;
• примірювати взуття потрібно на тонкі шкарпетки;
• примірювати нове взуття краще в другій половині дня, оскільки протягом дня ноги трохи набрякають;
• одягнувши на себе нову пару взуття для примірювання, не поспішати її знімати. Слід пройтись магазином, зробити два-три десятки кроків, зупинитися, встати на носки, потім перенести вагу тіла на п’яти. Прислухайтеся до своїх відчуттів, якщо є хоча б незначне відчуття дискомфорту в ступнях ніг, краще відмовитись від покупки цієї пари і попросити таку саму, але іншого розміру.
Практична робота Добір засобів догляду за одягом
Інструменти та матеріали: ручка, зошит, зразки етикеток від одягу з рекомендаціями з догляду.
Послідовність виконання роботи:
1. За вивченим матеріалом проаналізувати, дослідити та визначити, які засоби необхідні для догляду за шкільною формою.
2. Вивчити етикетки, що мають рекомендації з догляду за одягом.
3. Визначити склад тканини, з якої виготовлені вироби.
4. Зробити аналіз, які чинники впливають на добір пральних засобів.
5. За результатами досліджень заповнити таблицю.

№ з/п
Назва виробу
Склад тканини
Засоби догляду
1
2
3
Ключові слова: тінейджери, джинси, асортимент, розміри, умовні позначення на ярликах одягу, засоби догляду, примірювання.
Контрольні запитання
1. Які особливості підліткового одягу?
2. Як визначити розмір одягу?
3. Як поділяються пральні засоби за призначенням?
4. Назвіть основні правила догляду за взуттям.
5. З якою метою необхідно дотримуватися вимог примірювання одягу?
Працюємо в парах
На основі вивченого матеріалу зніміть мірки одна з одної та визначте свій розмір одягу та взуття. Результати вимірювань запишіть у зошит.
Працюємо творчо й самостійно
1. Із запропонованих на малюнку 12 моделей одягу складіть гардероб для підлітка. Запишіть у зошит номери вибраних моделей.
2. Визначте, який одяг призначений для повсякденного носіння, а який — для свята.
3. Висновки запишіть у зошит.
Мал.12. Моделі одягу

Немає коментарів:

Дописати коментар