27/04/20

Трудове навчання 10 клас (дівчата)

13.04.2020 – 14.04.2020
Тема уроку. Комбіновані іграшки-сувеніри.
Практична робота. Пошиття Великодніх іграшок згідно технологічної послідовності (зайчиків)
1           1. Підготувати інструменти і матеріали.
2           2. За описом виконати завдання.
        Симпатичний зайчик з фетру  може бути оформлений і використовуватися по-різному: з незашитою нижньою частиноюіграшка для пальчикового театру; на паличцізабавний сувенір на Великдень; без палички, але з основою-шпилькою на задній стороніоригінальна брошка на кофточку, сумочку або дитячий рюкзачок. Як зробити зайчика з фетру своїми руками в майстер-класі.
Інструменти і матеріали:
фетр двох кольорів (у мене - бежевий і білий) і обрізки кольорових (у мене - рожевого);
рожеве муліне для вишивки носиків;
чорні напівбусини 6-7 мм для очей;
дерев'яні або пластикові гудзики для декору;
синтепон (вата) для набивання;
чорний і рожевий прості олівці;
за бажанням - вузька атласна стрічка в тон фетру;
дерев'яні шпажки;
біла гелева ручка;
швейні нитки в тон фетру;
шматочки паперу;
клей ПВА;
звичайний олівець.


ЗАЙЧИК З ФЕТРУ СВОЇМИ РУКАМИ: ОПИС РОБОТИ
1. Для початку від руки намалюємо викрійку зайчика:
2. Далі приготуємо палички-основи. Для цього наріжемо папір довільними прямокутниками, кожен складемо навпіл, змастіть всередині клеєм ПВА, вкладемо кінчик палички і добре обіжміть зволожену клеєм папір навколо палички,щоб гарненько її зафіксувати. Так проробляємо стільки раз, скільки зайчиків бажаємо отримати на виході. Ми залишаємо палички до повного висихання.
3.  У цей час робимо розкрій по фетру. На кольоровому фетрі зручно робити розкрій за допомогою білої гелевою ручки або обмилком - хто як звик.У мене на вісім зайців пішло 2 листи фетру формату А4. На одному аркуші прекрасно вміщаються тулуба, вушка і черевця. Черевця бежевого кольору пішли білим зайцям, а білого кольору - бежевим.
4.Вирізаємо всі деталі гострими ножицями; припуски на шви не залишаємо.
5.Оформляємо лицьову частину зайчика. Пришиваємо черевце, залишаючи незашітой нижню частину! Для декору я придумала вирізати сердечка з залишків рожевого фетру і пришити їх через гудзик, у кожного зайчика – в іншому місці. Приклеюємо глазки-напівбусини; вишиваємо муліне ніс і рот; кольоровим олівцем з невеликим натиском робимо рожеві щічки. Деяким зайчикам зробила гостро заточеним чорним кольоровим олівцем маленькі вії.
6.Повертаємося до паличок-основам. Вони вже просохли. У паперових стопперів обрізаємо куточки і приміряємо їх до фетровому заготівлі, щоб переконатися: стоппер не надто великий.
7. Обертаємо стоппер невеликою кількістю синтепону або ватою і прокладаємо його між задньою і лицьової частинами фетрового зайчика.
8.Беремо нитку в тон черевця і прошиваємо нижню частину тулуба так, щоб надійно зафіксувати паличку.
9. І останнє – прошиваємо по периметру, крім нижньої, вже прошитої, частини, всього зайця, не забуваючи вкладати вуха на належне їм місце. Робота завершена. За бажанням можна пов'язати на паличку бантик з атласної стрічки.


15.04.2020 – 17.04.2020
Тема уроку. Комбіновані іграшки-сувеніри.
Практична робота. Пошиття Великодніх іграшок (курочка з фетру) згідно технологічної послідовності.
      1. Підготувати інструменти і матеріали.
      2. За описом виконати завдання.
       Великодні вироби своїми руками в весняний період користуються величезною популярністю серед творчих людей. Існує неймовірна кількість ідей і майстер-класів, присвячених виготовленню великодніх сувенірів і оригінальних предметів для декору інтер'єру. Сьогодні ми дізнаємося, як зробити таку саморобку, як курочка з фетру.
       Курочка може самостійно стояти, так як має плоске денце, а ще курочка з яйцем символізує домашній затишок, процвітання і благополуччя в домі.
       Такий виріб може стати «родзинкою» в оформленні тематичного пасхального інтер'єру, незвичайною упаковкою подарунка або самим подарунком, також, підійде для оформлення святкової вітрини або фотозони.
       Зшити курочку з фетру дуже просто, матеріали, як правило, мають доступну вартість. 
Матеріали для роботи:
·  М'який фетр (червоний, білий і жовтий товщиною 1,5 мм);
·  Сизаль (темно-жовтий) або сушена трава;
·  Заготівля з пінопласту (перепелине яйце світло-жовте висотою 6 см);
·  Клей (універсальний);
·  Нитки для шиття (білі, червоні і жовті);
·  Голки.
       В першу чергу необхідно намалювати шаблон курочки. Шаблон у нас складається з тулуба птаха з хвостиком і головою, а також, з гребінця, денця, дзьоба і невеликого крила.
Спочатку вирізаємо крила –вони будуть з жовтого м'якого фетру (4 шт). Шаблон крила прикладаємо до повстяного матеріалу, обводимо простим олівцем, ручкою або зникаючим маркером і вирізаємо.
Дві частини крила зшиваємо петельним швом і трохи наповнюємо синтепухом (ватою).
Крильця у нас готові, поки відкладемо їх в сторону і перейдемо до наступного етапу роботи.
 Тепер вирізаємо з червоного фетру дзьобик курочки і гребінець.
Далі з білого фетру виріжемо 2 частини тулуба і низ курочки в формі рису. Після виконаної роботи починаємо до курочки пришивати денце, завдяки якому, вона і зможе самостійно стояти, а потім зшиваємо між собою дві частини тулуба.Спинку ми залишаємо недоторканою, а ось гребінь і дзьоб пришиваємо до голови.
Пришиваємо курочці вже заздалегідь заготовлені крила. Для того, щоб наша курочка з фетру була більш стійкою, можна всередину рівномірно розподілити невелику кількість синтепуху, а після, набити курочку сизалем (імітація гнізда) і помістити зверху декоративне яйце.


І останній штрих – приклеюємо очі. У нашому випадку - це очі для створення іграшок, але можна і скористатися чорними напівбусинамі або невеликими гудзичками, або навіть намалювати вічка на картонці, вирізати і приклеїти.


Немає коментарів:

Дописати коментар