22/01/21

Трудове навчання 8-Б клас, (І група)

 21.12.2020 – 24.12.2020                                                        

Тема уроку.  Виготовлення новорічної іграшки-кулі в техніці кінусайга. Онлайн майстер клас «Новорічна іграшка-куля».

Призначення:   Новорічна іграшка.

Мета:   виготовлення новорічної кулі своїми руками.

Завдання:
 
- навчити техніці кінусайга;
 
- закріпити навички роботи з канцелярським ножем і стекою;
 
- розвивати дрібну моторику рук, окомір;
 
- розвивати художній і естетичний смак;
 
- розвивати творчі здібності, фантазію, уяву.

І. Історичні відомості
       Новорічна іграшка  є  одним  із символів свята і має свою надзвичайно цікаву історію.    
Ще  в   кінці   середніх   століть   жителі   європейських   країн    почали прикрашати свої будинки до Нового року. До середини 18 століття прикраси були виключно їстівними.  Це яблука (сьогодні це кулі), горіхи,  різноманітні  солодощі та  фрукти.   З  другої  половини   18  століття   ялинкові  прикраси  стають  більш ошатними: паперові квіти, позолочені ялинові шишки і порожні яєчні шкарлупки, а ще - фігурки з карбованої латуні - феї, ангели і т.п.
       З
устрічати Новий рік в ніч з 31 грудня на 1 січня ввів Петро Перший, і він же повелів, щоб саме ялина стала головним новорічним деревом. Найулюбленішими іграшками протягом довгих років були,  знову ж  таки, їстівні вироби -  фігурки  з пісочного  тіста,  які  оберталися  в  кольорову,  золоту  або  срібну  фольгу,  а  ще золочені горіхи,  яблучка  і звичайно ж, свічки.  Багато  іграшок робилися   своїми руками з підручних матеріалів.
       З початку 2000-х років стали популярними оригінальні, «саморобні»  іграшки. Фігурки з соломи, паперу, моточків вовни і шматочків тканини; плюшеві звірятка, повстяні  лебеді і  янголята.  На цьому  майстер-класі  ми   виготовимо   новорічну іграшку - куля в техніці кінусайга.

ІІ. Матеріали та інструменти для роботи

     Для виготовлення іграшки в техніці кінусайга нам знадобиться наступне:

-         пінопластова кулька,

-         кілька видів тканини, що підходять одна одній за кольором і за якістю,

-         канцелярський ніж, тонка пилка для нігтів,

-         різні стрічки для остаточного оформлення кульки,

-         ножиці, лінійка, ручка,

-         склеювальний пістолет.

ІІІ. Техніка виконання

       І так приступимо. Для початку знаходимо у кулі полюса. Вколюємо в полюса по кравецькій голочці, потім простягаємо між ними нитку і по контуру проводимо ручкою. І так з усіх боків. Розкреслюємо на кулях 8 смужок, щоб вийшло 8 частин. Все потрібно робити по можливості охайноі рівно, щоб всі частини були однакові.

 


 
Тепер беремо канцелярський ніж і прорізаємо по зазначеним лініях на глибину близько сантиметра.

     Технічна частина закінчилася. Час підключити фантазію. Беремо тканину і відрізаємо від неї шматок довільної форми приблизно за розміром нашої намальованою часточки на кульці плюс по 1,5 сантиметра з боків. Для економії тканини можна підготувати лекало. Тепер за допомогою пилочки засовуємо краї тканини в наші прорізи.

Робимо охайно, без складок, зайве зрізаємо і остаточно ховаємо всі краї.Беремо іншу тканину і робимо так само. Заповнивши всі частини кульки шматочками тканини, отримуємо ось таку кульку.

      Тепер потрібно зробити з неї справжній святковий атрибут. Беремо золотаву стрічку або шнурок, кріпимо кінець зверху кульки в центрі.

       Потім обмотуємо шнурком всі наші прорізи, проклеюючи шнурок клеєм.

       Тонку атласну стрічку в тон тканини насаджуємо на голочку і кріпимо до центру кулі. З шнурка, який ми вже використали, робимо петельку і кріпимо, це буде підвіска кулі.

       Пам'ятайте ваші перші дитячі іграшки? Мої були скляними. Такі небезпечні для дітей і недовговічні. Але які ж вони милі і красиві! На зміну скляним іграшкам прийшли пластикові. Їх проблема в тому, що вони однотонні, не надто якісні і досить швидко набридають. Якщо у вас накопичилася гора нудних пластикових куль, спробуйте  переробити старі ялинкові прикраси на сучасні та стильні за допомогою різномантних декоративних дрібничок (стразів, бісеру, бусин, стрічок, шнурів, блискіток тощо).

 Новорічні-кулі аналоги








 

2 коментарі:

  1. Доброго дня! Пропонуємо віртуальну виставку бібліотеки БДПУ до Дня Незалежності України!

    ВідповістиВидалити
  2. Посилання на віртуальну виставку https://library.bdpu.org.ua/informatsiyno-navchal%ca%b9na-diyal%ca%b9nist%ca%b9/virtualni-vistavki/den-nezalezhnosti-ukrainy/

    ВідповістиВидалити